A felelősségvállalás hava – a Bak üzenete

A felelősségvállalás hava – a Bak üzenete

posted in: Asztrológia | 0

Utolsó földjegyként eljött a Bak ideje. Lássuk be, a Bak nem a könnyed témák jegye. Olyan fogalmakkal találkozhatunk itt, mint bölcsesség, alázat, felelősség, türelem. De ne ijedjünk meg! Egy hasonlat talán megkönnyíti a hozzáállásunkat ehhez a jegyhez: analógiáját tekintve a Bak és az őt uraló Szaturnusz testesíti meg az ízek közül a keserűt az öt alap ízből. Lehet, hogy nem az a kedvencünk, de része a teljességnek – ízlelgessük hát, mit tanít a Bak jegye számunkra ebben a különleges hónapban!


A Bak, mint az öreg bölcs archetípusa

Jeges hegytető, zord sziklák, fagyos szél, kristálytiszta égbolt, tiszta fény. A távolban felsejlik egy görnyedt alak. Fekete kabátban, lassan, megfontoltan lépdelve, egy botra támaszkodva sétál. Hosszú szakálla, ráncos arca hirdeti az elmúlt korok tapasztalatát. Szeme tiszta és bölcs. Csendben van, egy a természettel, egy az idő múlásával. Kíváncsi és nyugodt tekintetét a környező hegyek gerincén pihenteti. Számára nincs új a nap alatt. Ismeri ezt a környéket, a sziklák minden vájatát, s mégis minden lélegzetvétel, minden szellő csodálattal tölti el. Egyszerűen létezik. Nem nevet, mégis egy nyugodt, belső mosoly ül az arcán. Tudja, honnan jött és merre tart. Ez az élet pedig csak egy játék. Egy sziklán megpihen, szemléli a hegy lábánál meghúzódó kisfalu életteli, izgő-mozgó felfordulását. Ezt is ismeri. Karácsonyra készülődő tömeg, kacagó gyerekek, finom illatok, karácsonyi muzsika. Tudja, hogy mindjárt visszatér ő is, de most még itt van. Közelebb az Éghez, megpihenve szemlélődik.

AsztrológiaNeked_Olvasnivalok_Bak_bölcsesség

Ő a bölcs archetípusa – és ha egy picit bele tudtad élni magad ebbe a képbe, talán felfedezted magadban is ezt a mély belső, megrendíthetetlen erőt.

A Bak jegy ura a Szaturnusz, az isteni igazság megtestesítője. Ez az igazság azonban sajnos nem feltétlenül egyenlő a földi, emberi igazsággal. Azaz nem mindig szeretjük és nem mindig kívánságműsor. Egy ennél nagyobb vezérlő elv igazsága. Sokan ezért nevezik a Szaturnuszt az akadályok és nehézségek bolygójának. Ő maga a nagy tanító. Alázatot és türelmet tanít.

semmi sincs ideírva és ezt mind nagyon nagyon hosszan téve…………….


Tudom, tudom: ilyenkor szoktatok a konzultációkon egy nagyot sóhajtani… Pedig Te csak azt szeretted volna tudni, mikor ér véget ez a szörnyű projekt és élhetsz végre nyugiban. Vagy hogy mikor talál már rád a szerelem, a happily ever after… Nahát sajna az a rossz hírem, hogy az élet jó eséllyel nem a rajzfilm műfajban íródott műalkotás. Ha van egy kis szerencsénk nem is dráma, de tudod, még a legcsöpögősebb szerelmes filmben is eljön az a rész, amikor esik az eső, lassú, sírós zene csendül fel és minden kilátástalan – na ez a mi öreg Szaturnusz barátunk. (Aki ismer, az tudja, hogy ezt most vastag betűvel saját magam számára is írom, #Disney_hercegnőkön_felnőtt_nemzedék).

Így a Bak egyik legfontosabb üzenete, hogy légy türelmes és légy alázatos. Ha szemben úszol az árral, az bizony sokkal nehezebb lesz, mint elfogadni a történéseket. Talán a belső feszültséged abból ered, hogy nem érted, miért történik ez Veled. A jó és egyben rossz hírem az, hogy nem kell tudnod. Nem Neked kell tudnod. Végül úgyis összeáll a kép és minden értelmet nyer a nagyobb egész kontextusában.

Hiába várjuk már advent első vasárnapján a Karácsonyt. Hiába várjuk már olyan régóta, hogy hosszabbak legyenek a nappalok. Csak a napéjegyenlőség után három nappal, december 24-én jön el ennek az ideje. A fény fokozatosan visszahódítja a hatalmat a sötétség felett és megérkezik a Karácsony szentsége. De nem előbb, hiszen mindennek rendelt ideje van.


Keresd fel a saját lelkedben az öreg bölcs archetípusát, aki mindezt tudja, aki nyugodtan vár a hegyen ücsörögve, aki élvezi a szellőt, a napsugár halvány melegét és alázattal csodálja a világot, úgy ahogy van!


A Bak, mint a célok jegye

A Bak kardinális föld jegy. A kardinális jegyek, úgy mint a Kos, a Rák és a Mérleg alapvető jellemzője, hogy célorientált, kifelé áradó.

A Bakban ez olyannyira megvan, hogy célok nélkül elveszik, zuhan, depressziós lesz és elveszíti önmagát. Itt már nem egy általános világkép, vezércsillag megtalálása a cél, itt a föld jegy praktikussága sokkal hétköznapibb kérdésekkel foglalkozik: hogyan jutok feljebb a ranglétrán, mit teszek a családom asztalára enni, miből veszek házat, hogyan leszek vezető?

Bak attitűddel rendkívül ambiciózusak, kitartóak és szorgalmasak lehetünk. De mi mindent áldozunk fel a céljainkért? Manapság annyira divatos a „valósítsuk meg önmagunkat” gondolat és életérzés (#YOLO). De vajon mit áldozunk fel saját érdekeinkért? A cél tényleg mindig szentesíti az eszközt? Mennyire vagyunk hajlamosak fanatizmusig vinni saját elképzelésünket, megrögzött gondolatainkat?

A Bak erőteljes vezető, kézben tart, célt, irányt mutat, keretet biztosít. De hol a határ a zsarnok és a bölcs vezető között?

A Rák és a Bak egymással szemben elhelyezkedő jegyében megjelenik az érzelmek óceánja, az Anya feloldódó, támogató szeretete és az irányt adó, biztonságot teremtő Apa archetípusa. De hányszor történt már, hogy az Apa jóakaratú, „rendes embert nevelek belőled fiam” típusú hozzáállása és saját érzelmeinek bizonytalansága végül félrecsúszott és iránymutatás helyett ridegséget hozott és a megrögzött elképzelésektől való eltérést a szeretet megvonásával bűntette?


A Bak, mint a felelősség jegye

Utolsóként vizsgáljuk meg a felelősség szempontjából.

A felelősség, mint központi téma egy izgalmas libikóka, ahol ismét az egyensúly megtalálása a cél.


A Bak tanítása, hogy vállaljuk a felelősséget azért, ami a mi dolgunk. Ha nem ingünk, ne vegyük magunkra, de ha a miénk, akkor bizony mossuk is tisztára és nehogy félre gomboljuk!


Bak attitűddel talán néha úgy érezzük, Atlaszként cipeljük vállunkon az egész világ terhét. Vagy legalábbis a családunkét. Vagy a projektét. Vagy a szomszédunk házasságáét. Kérte valaki? Aligha! De hát mi annyira hiszünk benne, hogy ez a mi dolgunk… Ha akár egy percre megpihenünk, megállnak a fogaskerekek és szétesik az egész világ.

Ha valaha egy ilyen mintákkal rendelkező kedves barátunknak (netalántán ha a tükörben találkozunk ilyesmivel…) felvetjük, lazíthatna néha, csak úgy záporoznak a kifogások:

ehhez csak én értek, te ezt nem értheted, ők nem tudják nélkülem, ezt már én kezdtem el, nem terhelhetek ezzel másokat, ez az én feladatom…

De lehet, annak a bizonyos libikókának a másik felén ücsörgünk. Lehet, hogy végre vállalnunk kellene a felelősséget, elvégezni végre a házi feladatot, alázatosan végigcsinálni valamit, felvállalni a vezető szerepet egy helyzetben, kiállni a véleményünk mellett.

A Bak tükröt tart elénk: hol vállalunk olyan felelősséget, ami nem a miénk és hol nem vállaljuk a felelősséget az életünkért?

Eggyel hátrébb lépve: hol van a felelősségünk az emberiségért, a jövőért, a környezetünkért? Csak azt látjuk, ami kedves nekünk és elfordítjuk az arcunkat, ha olyat látunk, amit nem szeretnénk?


Huhh… nem egyszerű kérdések, én szóltam… Próbáljunk meg egy – egy elbizonytalanodott, türelmetlen, esetleg hisztis pillanatunkban egy kicsit visszagondolni az öreg bölcsre és lehuppanni mellé a kősziklára! Nézni saját magunkat ahogy gyakoroljuk ezt az ÉLET nevű dolgot – ki tudja, akár meg is dicsérhetjük magunkat az erőfeszítéseinkért.


A Bak jegye után a karneváli szezon következik, ahol a Vízöntő udvari bolondja egy álarcoktól mentes, őszinte és különlegességekkel teli időszakot hoz, addig pedig élvezzük ki ezeket a megszentelt napokat!


Ha szeretnél közelebb kerülni önmagadhoz és saját magad elfogadásán keresztül boldogabbá válni, itt tudsz jelentkezni személyes konzultációra.

Szeretettel, Dorci

Follow Dorci:

Latest posts from
Comments are closed.