A szintetizálás és a rend hava – a Szűz üzenete

A szintetizálás és a rend hava – a Szűz üzenete

posted in: Asztrológia | 0

A Szűz megnyugvást és stabilitást hoz a nyár ragyogó és csillogó forrósága után. A Szűz jegyének megértésében két, már ismerős jegy, a Bika, mint földjegy és az Ikrek, mint a Merkúr uralta intellektus jegye segíthet. A Merkúr az értelem, a mindent felfedezni vágyó bolygó analizáló képessége a föld elemmel találkozva már nem az élet elvont lényegét keresi. Sokkal inkább a praktikus kérdések felé fordítja a figyelmünket.
Érdekes, hogy a zodiákus talán legfélreértettebb jegye a Szűz – így felejtsük most el a takarítónő vagy a nyakig begombolt fehéringes titkárnő képét és nézzük, mi mindent taníthat nekünk ez a szimbólum!


A Szűz, mint a megkülönböztetés és szintetizálás jegye

Asztrologia_Neked_Olvasnivalok_Szűz_Értékes_és_értéktelenIdézzük fel a Grimm testvérek Hamupipőke meséjét: a fiatal lány, aki szeretne elmenni a bálba, de ehhez gonosz mostohája és testvérei azt a feladatot adják neki, hogy válogassa ki a hamuból a lencsét. Mi az üzenete ennek a feladatnak – túl azon, hogy értelmetlen és méltóságon aluli feladatnak érezzük a kedves mostoháktól? Hamupipőke igazi, szimbolikus feladata, hogy válassza el az értékest az értéktelentől. Az élőt, az élettelentől. A hasznosat a haszontalantól. A Szűz rendkívüli analizáló és osztályozó képessége, nagyon fejlett intellektusa arra sarkalja, hogy mindent egyfajta rendszerbe foglaljon. Ez a rendszer az értékes és az értéktelen, a hasznos és haszontalan dimenziók mentén épül fel.

A Szűz ebből fakadó alapvető vágya a rend – ez ad számára biztonságot, ami föld elemű jegyként lételeme. A jegy félreértelmezésének gyakori oka, hogy sok helyen azt olvashatjuk, hogy a Szűz maga nagyon rendszerető, amely feltételezést nagyon sok, Szűz bolygóval rendelkező barátom a rájuk jellemző kritikai szarkazmussal határozottan visszautasít. Van olyan, akinél ez valóban egyfajta fizikai síkon megélt rendszerben, tisztaság iránti vágyban jelenik meg, vagy a táplálkozásában való tudatosságban. De tapasztalhatunk teljesen szétesett hippi Szűzeket is, akiknél inkább mentális síkon jelenik meg a rend igénye – ne általánosítsunk! Amikor tehát bejárónőt választunk, esetleg feleséget, nem lehetünk biztosak benne, hogy egy Szűz Nap tip-top háztartást is jelent – a zokni vasalás ugyanúgy a szabad akarat része.  Ha a Szűz uralta életterületünkön kihívásokkal, problémákkal szembesülünk, segíthet, ha egy kicsit rendet rakunk akár a fizikai környezetünkben, akár a lelkünkben, gondolatainkban. Legyünk praktikusak: írjuk ki magunkból a gondolatainkat, csoportosítsuk az érveinket, könnyebb lesz átlátni a fejünkben lévő káoszt is.

A Szűz húsbavágó kérdése: „Mi számomra az „értékes?” és ami talán még érdekesebb: „El tudom –e fogadni, hogy az én értékrendem szerint felállított mérce pusztán az én mércém?” A Szűz arra emlékeztet bennünket, hogy mindenki számára más és más lehet az értékes, a követendő rend. Természetesen naphosszat lehetne átfogó erkölcsi törvényeket sorakoztatni és az emberiség békés együttélésének alapjait firtatni, de ez a téma kicsit messzire vezetne. Igy irányítsuk inkább a figyelmünket a saját házunk tájára és ott sepregessünk tovább! Tegyük fel magunknak a kérdést: el tudom –e fogadni, hogy szeretteimnek, kollegáimnak, a facebookon idegesítő posztokat megosztó ismerőseimnek más és más az értékes, más alapelvek szerint élik az életüket. Ne felejtsük el, ahogy a négy jógaút leírásában, a Yoga in daily life.org is megfogalmazza, minden ember végső soron a boldogságra törekszik.


A Szűz arra emlékeztet bennünket, hogy tartsuk tiszteletben mások útját a boldogság felé!


A Szűz, mint az ellenőrzés jegye

A Szűz rendszerező és szintetizáló tulajdonságai miatt remek szervező. Intellektusa, összefogó és szintetizáló képessége alkalmassá teszi őt arra, hogy könnyedén átlássa a feladatokat, apróbb lépésekre bontsa és gondosan megtervezze a megvalósítást – mindent a praktikum érdekében.

No de mi van akkor, ha ebbe a csodálatosan összeállított tervbe belép egy számára ismeretlen szereplő, akit csak egyszerűen úgy becézhetünk: Élet?
A Szűz nagyon sokszor azzal a kihívással találja szembe magát, hogy a jól megtervezett rendszerei, életritmusa, programjai egyszercsak széthullanak.

Hogyan kezeljük, ha a rég megbeszélt találkozót az utolsó pillanatban lemondják? Mi történik, ha a párunk, akivel egész életünk hátralévő részét megterveztük, egyszer csak bejelenti, hogy már nem szerelmes? Hogyan állunk helyt, ha egy jól megtervezett projektben az ügyfél egyszer csak váratlan fordulattal teljesen átalakítja a koncepciót? Mintha a biztonságos talajt húzták volna ki a lábunk alól?
Az asztrológia csodás rendszerében nem véletlenül szerepel a Szűz jegy a Halak jegyével szemben. Emlékszünk rá, miről szólt a Halak jegye? A hagyatkozásról…

Asztrologia_Neked_Olvasnivalok_Szuz_egyensúly

Képzeljük most el, hogy két légtornász elindul a Halak és a Szűz jegyektől egy az égben kifeszített vékony kötélen egyensúlyozva, ahol azt az egyensúlyi pontot keresik, ahol saját tudatos terveik, értékeik és megbízhatóságuk (Szűz) és az életbe vetett alázatos hitük és hagyatkozásuk (Halak) találkozik. Ez a mi feladatunk is!


Emlékezzünk arra, itt egyik sem jó vagy rossz – az egyensúly megtalálása a cél! A Szűz jegy számára rendszerint a hagyatkozás jelenti a nagyobb kihívást, de ne felejtsük el, hogy a Szűz alapvetően a rendet és a megbízhatóságot is jelenti. Feszítsük meg minden izmunkat a kötélen lépdelve, de közben lélegezzünk könnyedén, engedjük el magunkat egy picit – az Élet biztonsági hálót is szerelt a kötél alá, így nincs okunk aggódni.


A Szűz, mint a hasznosság jegye

A Szűz egyik tételmondata lehetne, hogy „jövök, megyek, intézkedek”. A Szűz praktikumra való törekvése azt is eredményezheti, hogy akkor érzi magát a saját értékrendje szerint „jónak”, ha hatékony és hasznos lehet. Érdekes és számomra ezzel összhangban lévő elgondolás, hogy a Szűz elemhez az állatok közül a haszonállatokat, pl. az igáslovat, a szánhúzó kutyát, a tejet adó tehenet társítják (Brigitte Hamann: A tizenkét archetípus c. könyve nyomán). Mindannyian hasznot hozó élőlények.

De vajon meg tudom – e engedni magamnak, hogy ne legyek hasznos, hogy ne legyek hatékony? Meg tudom –e engedni magamnak a pihenést? Tudom –e értékelni azt, ami csak egyszerűen szép, anélkül, hogy értelme lenne? Csak úgy azért, mert létezik. És a legfontosabb: szerethető vagyok –e akkor, ha nem vagyok hasznos?

Ezekben a kérdésekben ismét a Halakkal történő szembeállítás segíthet: a Halak a teljes és feltétel nélküli elfogadás szimbóluma, ahol nincs teljesítmény, nincs hasznosság, csak szeretet van. A mai teljesítmény és sikerhajhászó világban – szerintem legalábbis – ez nem könnyű – de hát ez az élet nevű játék, gyakoroljunk!

Kísérletezzünk vele, ízlelgessük, hol van az egyensúly a hasznosság és a feltétel nélküli elfogadás között!


Figyeljük meg világunkat, és benne magunkat, élvezzük a megismerés folyamatát, majd engedjük, hogy az Élet vigyen bennünket oda, ahová szeretne!

A Szűz jegyével lezárul a zodiákus kör befelé, a személyiség belső folyamatainak irányába forduló félköre, a következő hónapban a Mérleg egy finom és könnyed táncra hív bennünket, ahol immár a külvilág és társkapcsolataink kerülnek a figyelem középpontjába – izgalmas lesz.


Ha szeretnél közelebb kerülni önmagadhoz és saját magad elfogadásán keresztül boldogabbá válni, itt tudsz jelentkezni személyes konzultációra.

Szeretettel, Dorci

Follow Dorci:

Latest posts from

Leave a Reply