A párkapcsolat hava – a Mérleg üzenete

A párkapcsolat hava – a Mérleg üzenete

posted in: Asztrológia | 0

A Mérleg jegye a hetedik a Zodiákus körében. A személyiség befelé, önmagába forduló és saját magát kutató jegyei után eljött a színpadra lépés és a másokkal való kapcsolódás ideje. A Vénusz uralma alatt álló jegy, a Mérleg csodálatos, érzékeket gyönyörködtető birodalomba vezet bennünket. Lépjünk hát be kastélyának díszes kapuján!


A Mérleg, mint a szépség dicsőítésének jegye

AsztrologiaNeked_Olvasnivalok_Merleg_A_szerelem_tanca

Harsogó színű falevelek. Finom, simogató, gyengéd napsugár. Tiszta, könnyed, hűvös szellő. Puha meleg sál. Meghitt ölelés. Lágy dallam, mely a szárnyára kap. Megható eszme, mely könnyeket csal a szemünkbe. Inspiráló költészet. Simogató tánc.

Ismét egy Vénusz által uralt jegy csodájával találkozunk, a szépség, az élet élvezetének dicsőítése tehát ebben a hónapban is szerepet kap. A Mérleg arra hívja fel a figyelmünket, hogy élvezzük a szépséget, az őszi sétákat, az utolsó napsugarakat! Élvezzük Vénusz könnyed, csábító játékát! A Mérleg jegyű vagy dominanciájú nők és férfiak pusztán létezésükkel megtestesítenek egyfajta könnyedséget, emelkedettséget, lágyságot, nyitottságot a szépre. A szépség nagykövetei ők, akik a hétköznapokat is beparfümözik, megédesítik, elvarázsolják.

De vajon miben más a Mérleg „vénuszisága” a Bikánál megismert, „jót inni, jót enni, jót aludni, jót szeretkezni” jeligét hirdető, vágyaktól és ragaszkodástól vezérelt archetípustól?

Szemfülesebb olvasók számára talán már feltűnt, hogy a Naprendszerünkben több olyan bolygó is akad, például Merkúr vagy Vénusz, melyek az asztrológia jelképrendszerében két – két jegyet is uralnak (Ikrek – Szűz; Bika – Mérleg). Izgalmas megvizsgálni, hogy az egyes bolygók hogyan fogalmaznak meg eltérő üzeneteket az egyes jegyekben, megszínesítve vagy épp árnyalva az adott jegy elemi minőségével, mégis megtartva fő üzenetüket. Lássuk, mit kezd ezzel a nemes feladattal az égbolt kacér hercegnője, Vénusz!

A Vénusz ebben a levegős jegyben már nem a megtestesült, földies élvezetet, a hús élvezetét hirdeti, ahogy tette ezt a föld elemű Bika jegyében. Kíváncsian csillogó szeme immár az eszme, a gondolkodás felé fordul, és ebben talál örömet. A másik levegőjegyhez, a már jól ismert Ikrekhez hasonlóan a Mérleg jegye is a kapcsolódásról szól, de ebben a jegyben már nem csak egyfajta intellektuális kíváncsiság jelenik meg, a Mérleg célja nem az információk átadása, hanem a másikban való tükröződés – a fejben és szóban történő intellektuális kapcsolódás most lejjebbi szintekre kerül, ahol már Vénusz, a szépség és a szerelem istennője uralkodik. Izgalmas együttműködés ez tehát a levegős jegy intellektusa és Vénusz érzékisége között – és hogy mi lesz belőle?


A szerelem eszméje vagy az eszme szerelme.


A Mérleg, mint a párkapcsolat eszméje

A Mérleg jegyéhez egyértelműen hozzátartozik a társkapcsolat, a házasság, a közös érdekek alapján szerveződő társulások témája. Itt lép ki a személyiség a világ színpadára. Most azonban nem Oroszlános színészként, rajongást és önbecsülést kémlelve teszi mindezt, hanem tükröt keres. Mindenben, mindenkiben.

„Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken!”

AsztrológiaNeked_Olvasnivalók_Tükör

…és a legjobb tükör, ahol erre és saját értékünkre vonatkozóan a leginkább választ keresünk, éppen maga a párkapcsolat.

A Mérleg egyik nagy kihívása abban rejlik, hogy a társkapcsolatról, a szépségről, a művészetekről alkotott csodás, nem evilági elképzelései (levegőjegy) hogyan egyeztethetőek össze a hétköznapi élettel. A Mérleg most azt a kérdést teszi fel, hogyan tudjuk alkalmazni azokat az eszméket, irányelveket melyeket fennen hangoztatunk egy jó párkapcsolat alapjaként. Vajon mennyire tudjuk működtetni vallott értékeinket? Tündéri nyugalommal, megértéssel és őszinte, szeretetteli odafordulással tekintünk kedvesünkre? Vagy Édesanyánk házsártossága szól belőlünk? Pedig százszor megbeszéltük magunkkal, mi bizony nem leszünk házi sárkányok…


Hogy mit kezdünk azzal a másik hús-vér emberrel, akiről kiderül, hogy nem a mesebeli herceg vagy hercegnő, akit megálmodtunk, aki az eszméinkben tökéletes, de aki csak egyszerűen egy másik EMBER? Aki nem azért született a földre, hogy bennünket boldoggá tegyen? Akiben a tükröződés néha fáj? Mert ezek a tükrök bizony görbe tükrök és bizony aki belenéz a tükörbe…na ő is egy EMBER? Minden fájdalmával, csomagjával, kétségével. Éppen ettől olyan csodálatosan emberi és éppen ettől válik valóban tökéletessé, tökéletesen igazivá a másik is. Ahogyan drága barátnőm csodálatos esküvőjén a lelkésznő megfogalmazta: aki előtt meztelenül állhatunk, lelkünk minden rejtett fájdalmával, hogy ebben a tiszta meztelenségben átsugározhasson rajtunk Isten csodálatos, ragyogó fénye.

Persze, elméletben könnyű, csodálatos és magasztos… De aztán megint jönnek a zoknik, meg a mosatlan, meg a reggeli felkelés…és megint szertefoszlik az eszme…

Viszont van egy jó hírem! Szerencsére minden egyes nap lehetőségünk van a gyakorlásra. Társunk, környezetünk adja majd a kihívásokat, hogy túllépjünk régi mintáinkon, ebben biztosak lehetünk 😉 Harag helyett tehát tekintsünk hálával ezekre a helyzetekre! Lehet ilyet is, csak úgy szólok. 🙂


A Mérleg, mint az „együtt” jegye

Izgalmas felismerés, hogy a Mérleg jegyét sok tekintetben más jegyekkel szemben, más jegyek TÜKRÉBEN tudom legjobban megfogalmazni, érzékeltetni. Beszéltünk már az Ikrekről, a Bikáról, az Oroszlánról és most szót kell ejtenünk harcias amazonunkról, az öntörvényű, „VAGYOK, AKI VAGYOK” jelmondatot hirdető Kosról is, mint a Mérleggel szemben álló jegyről.

Én vs. Többiek. Önérvényesítés vs. Kompromisszum.

Ne gondoljuk ugyanakkor, hogy a Mérleg önfeláldozó, a másikban feloldódó jegy (ez majd a Halak lesz kicsit később). Kardinális jegyként, a Koshoz hasonlóan ugyanúgy fontos és saját célja van.


A Mérleg célja az egyensúly megteremtése.


A Mérleg igazi diplomata. Felismeri a két ellentétes aspektust, véleményt és mindent megtesz annak érdekében, hogy az egyensúlyra törekedjen. Alapvető jelleme, a harmóniára, szépségre való törekvése arra sarkallja, hogy elsimítsa a különbségeket, ugyanakkor érdekes megtapasztalnunk, hogy túlzott lelkesedésünk esetén képes szélsőségesen az ellentétes álláspontot képviselni, akár ezzel a feszültséget is felvállalva. Az egyensúly megteremtése mindenekfelett.

A Mérleg híres döntésképtelensége mögött így nem határozatlansága áll, sokkal inkább az a nagyon sok lehetséges aspektus, melyben latolgatja, döntése hogyan hat a körülötte lévőkre.

AsztrológaiNeked_Olvasnivalók_Mérleg_Együtt

A Mérleg alapvető, legfájóbb dilemmája, hogy belső megélése szerint már születésével és minden egyes lélegzetvételével mástól veszi el a teret, az éltető levegőt. „Hogyan kapcsolódjak máshoz, hogyan tükröződjek másban, ha létezésemmel, akaratommal, vágyaimmal megfosztom a másikat valamitől?”
A Mérleg legnagyobb feladata ezért megtalálni saját dicsőségét. Azt az egyensúlyt, amelyben büszkén elfoglalja az őt megillető helyet és elfogadja, hogy környezete számára is azzal szolgálja a legnagyobb jót, ha először önmagát boldoggá teszi.


A Mérleg jegye ebben a hónapban egy csodálatos táncra hív bennünket. Egy táncra, melyben egyszerre adjuk át magunkat a párunknak, feloldódunk érintésében, tekintetében, hagyjuk magunkat vezetni, összeolvadunk az éteri dallamokra, ugyanakkor megtartjuk belső középpontunkat, tengelyünket, mely körül akár egyedül is képesek vagyunk megfordulni, bájos kacajjal és csábító pillantással, mert csak ebben az egyensúlyban találhatunk rá önmagunkra és a másikra, egy közös, éteri dallamra ringatózva.

Varázslatos közös táncunk után Vénusz átadja a főszerepet Marsnak, aki az alvilág urával, Plútóval szövetkezik a Skorpió jegyében. Ezek a „fiúk” merőben más világba kalauzolnak bennünket a jövő hónapban, a vörös és fekete szélsőségekkel teli, borzongató világába. De most még csak táncolnunk kell, élvezzük…


Ha szeretnél közelebb kerülni önmagadhoz és saját magad elfogadásán keresztül boldogabbá válni, itt tudsz jelentkezni személyes konzultációra.

Szeretettel, Dorci

Follow Dorci:

Latest posts from

Leave a Reply